Забраняват влизането и излизането от „Филиповци“ и „Факултета“

fakulteta-dezinfekcia

От 00.00 ч тази нощ се въвежда частично ограничителни мерки на територията на кв. „Факултета“ и кв. „Филиповци“. Това съобщи Йорданка Фандъкова. Причината е регистриран ръст на случаите на заразени с COVID-19 и установени огнища на зараза с голям брой контактни лица. Заповедта за ограничителните мерки се издава от директора на Столичната здравна инспекция д-р Пенчев по предложение на софийския оперативен щаб.

 До второ нареждане се забранява влизането и излизането от „Филиповци“ и „Факултета“, освен за отиване на работа с представяне на служебна бележка от работодател и нужда от медицинска помощ. Ограничава се и движението на територията на двата квартала, с изключение на излизания за посещение при личен лекар и за закупуване на храна и лекарства. Забраняват се събирането на повече от двама души на улици и в междублокови пространства, както и отбелязването на семейни тържества със събиране на близки.

 Директорът на СДВР старши комисар Хаджиев организира дейността на контролно пропускателните пунктове. По моя молба министър Младен Маринов ще осигури за тях и допълнителен ресурс от МВР.

 От днес екипи на СРЗИ започнаха взимането на проби от установени контактни лица на заразените с коронавирус. Тяхната работа в следващите дни ще бъде подпомогната от доброволци на Столична община. В двата района се изпълнява засилено почистване и дезинфекция.

 По моя заповед ще бъдат налагани санкции на всички почистващи фирми, чийто служители не носят предпазни маски и ръкавици по време на работа на територията на София.

Безплатното паркиране в „синя“ и „зелена“ зона се удължава до 26 април.