Забрана за автомобили (стандарт Евро 1 и 2) в центъра на София ще действа от 1 декември

trafic-camera
Снимка: PIxabay

Проект за наредба, с която се въвеждат нискоемисионни зони в София е внесен за обсъждане в Столичния общински съвет. Предвижда се от 1 декември до 28 февруари да действа забрана за влизане на автомобили с най-ниския екологичен клас (стандарт Евро 1 и 2) в центъра на София. Зоната е наречена „Малък ринг“ и обхваща карето между бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“, бул. „Сливница“, цитирано от „Дневник“.

Текстът на новата наредба е изготвен от група общински съветници от ГЕРБ, оглавявана от Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорт. Приемането й е едно от изискванията на Софийския градски съд към Столичната община за ограничаване на замърсяването на въздуха в София. Проектът е качен за публичен достъп на е-страницата на общината. Всички становища, които бъдат получени през следващия месец ще бъдат обсъдени от ресорните комисии, съобщават от общинския съвет.

Камери със зуум който увеличава 30 пъти и лесно могат да разчитат регистрационния номер, но през зимата до 10% от колите са с кални табели и остават „неуловени“, посочи Зарков. По тази причина може да се монтират допълнителни датчици в камерите само на входните кръстовища към зоната, „което не изисква сериозен финансов разход“, разказа Зарков.

Предвижда се от 1 декември 2025 г. нискоемисионната зона да се разшири до т.нар. „Голям ринг“. Той ще обхваща карето между бул. „Сливница“, бул. „Данаил Николаев“, бул. „Ситняково“, бул. „П. Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х. Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И. Е. Гешов“, бул. „К. Величков“.

По предварителните данни през малкия ринг на градския център преминават 171 079 превозни средства за денонощие, а през големия ринг – 304 911.

Столична община предлага гратисен период до 1 януари 2023 г. за ефективното налагане на административни санкции. С наредбата се предлага и зона за ниски емисии за употребата на твърди горива за битово отопление от 2025 г. за районите с изградена топлопреносна мрежа.