За втори път обявиха за незаконно спирането на небостъргача „Златен век“

6353
zlaten-vek-artex

Спирането на строежа на небостъргача „Златният век“ на строителната компания „Артекс“ в столичния квартал „Лозенец“ е незаконно, постанови за втори път Административен съд – град София.

Спирането на строежа на небостъргача „Златният век“ на строителната компания „Артекс“ в столичния квартал „Лозенец“ е незаконно, постанови за втори път Административен съд – град София.

Инициативен комитет „Лозенец“ поиска Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) да обжалва съдебното решение за отмяна на спирането на строeжа на небостъргача „Златен век“. Това се казва в съобщение до медиите на Инициативния комитет, в което казусът „Златен век“ е наречен „едно правно танго с привкус на корупция“.

За втори път Административен съд град София реши, че „Артекс“ може да строи „Златен век“ до 2028 година, всяка заповед на главния архитект на София удължава срока на строителното разрешение с нови 5 години и ДНСК няма право да спира строителството, заради съществените и неодобрени изменения на конструкцията на сградата. Произнасянето е същото като първото.

ИК „Лозенец“ счита, че строежът на „Златен Век“ е незаконен, не защото има груби и значителни изменения на конструкцията, които не са минали през съответното одобрение, а задето три години след изтичане на строителното разрешение сградата е недовършена. Настояваме държавата и общината да встъпят в задълженията си незабавно и да защитят закона, правовият ред и интересите на своите граждани, се казва още в позицията на ИК „Лозенец“.

Жители на квартал „Лозенец“ протестират от лятото на 2017 година срещу строителството на небостъргача „Златен век“. Според тях той е в разрез с всички изисквания на Общия устройствен план на София по отношение на височина, характер на застрояването и отстояния. Жителите на квартала освен това смятат, че „Артекс“ нямат валидно строително разрешение.