За 25 дни направихме възможен достъпа до почти 120 хиляди гробни места в Централните софийски гробища, каза кметът Васил Терзиев

centralni-grobishta

Обещахме до Черешова задушница да почистим голяма част от Централните софийски гробища и изпълнихме обещанието. За 25 дни направихме възможен достъпа до почти 120 хиляди гробни места, на площ от над 600 декара от общо 900 на Централните софийски гробища, написа кметът Васил Терзиев в профила си във Фейсбук, цитирано от БТА.

Около 110 парцела са окосени, с подрязани храсти и клони, като във всеки един парцел има между 500 и 700 гробни места. Почистени са и 90% от над 300 урнови стени, а надписите върху тях са обновени. 

По сенчестите места на алеите монтирахме нови пейки, а чешмите в гробищните паркове вече работят, допълва Терзиев. По неговите думи алеите и в останалите осем парка са в изряден вид, а в “Бакърена фабрика” и “Малашевци” са почистени част от общо 100 парцела във всеки гробищен парк.

За Черешова задушница всички девет общински гробищни парка са с удължено работно време – до 21:00 часа, пише Васил Терзиев и припомня, че в останалите дни лятното работно време е от 7:00 до 19:00 часа. 

Достъпът на коли на 22 юни ще е забранен, освен за хора в неравностойно положение, които не дължат такса за вход с автомобил. За гражданите е осигурен допълнителен градски транспорт, разкрити са временни трамвайни и автобусни линии, припомня кметът.

В съботния ден ще има засилена охрана, екипи на полицията и работни групи от общинското предприятие, които ще съдействат на гражданите да намерят гробните места на своите близки, ако не са ги посещавали отдавна, както и по всякакви други въпроси.

Заради очакваните горещини днес екипи на Столичната община раздават вода на посещаващите гробищните паркове, сочи съобщението.

Според кмета случилото се в последните 25 дни е най-мащабната акция по почистване на Софийските гробищни паркове за последните десетилетия. Той пише още, че досега общината не е инвестирала в поддръжката на парцелите и прилежащите алеи. Тя ще продължи веднага след Задушница.

„Гробищните паркове бяха умишлено занемарени, в окаяно състояние, а хората се страхуваха да ги посещават. Ние спряхме схемите, погрижихме се за сигурността и правим всичко по силите си, за да усетят гражданите, че на първо място действаме с мисъл за тях“, допълва Васил Терзиев.

Той напомни, че е задължение на хората да поддържат гробните места, а на Общината – алеите. Напомням, че всеки, който почиства сам, целогодишно може да оставя зелените отпадъци до алеите, а извозването им е наша задача, пише Терзиев. 

Всеки може да се възползва и от услугите на общинското предприятие “Гробищни паркове”, което срещу символична такса почиства гробните места и прилежащите им части. С това наше усилие помагаме на хората, особено на възрастните, за някои от които това усилие е невъзможно – и физически, и финансово. Така поддръжката ще е по-лесна оттук нататък, казва Терзиев.