Държавният технически надзор алармира за опасен язовир близо до София

ognyanovo-dam-elin-pelin
Не е ясно, какво е състоянието на язовирната стена.

За опасен язовир в близост до столицата и за спешното му ремонтиране, алармираха от Държавния технически надзор, предаде БТВ.

Язовир Огняново е категоризиран като неизправен. Не е ясно, какво е състоянието на стената му. От 16 години не й е правен пълен технически анализ и не се знае какво е състоянието. „Сега язовирната стена може да се определи само по видим признак, но понякога той е грешен”, каза Иван Сяров, от главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията“. Преливникът също се нуждае от реконструкция.

Един от проблемите на язовир Огняново е труднодостъпната кула, от която се контролира водата, тъй като пасарелката, която води към нея, е разрушена. Язовирът прелива през 2005 г.. Тогава наводнява района на Елин Пелин. Сред най-пострадалите е най-близкото село Огняново. В момента съоръжението се поддържа пълно наполовина, водата не се използва. „В състоянието, в което е, и че не се предприемат активни действия по подобряването му в изискванията с наредбата, да, той е опасен”, категоричен е Иван Сяров.

Язовир Огняново е изграден по поречието на река Лесновска. Той е един от тридесетте най-значими язовира в България.  Наречен е по името на село Огняново, намиращо се в непосредствена близост.

Построен е от металургичния комбинат  Кремиковци през 93-та година. Съоръжението е в активите на комбината, но дружеството е в несъстоятелност. Областният управител на София област отговаря само за нивото на водоема и гарантира, че то се контролира постоянно, съобщи той пред БТВ.