Областният управител: Язовир „Бели Искър” е опасен. Ако стената се скъса, приливната вълна може да стигне до София

yazovir-beli-iskar

Язовир „Бели Искър” е неизправен и опасен. Това заяви на брифинг областният управител на София Иван Иванов. По думите му язовирната стена е компрометирана, а при нейното евентуално скъсване приливната вълна ще е над 20 метра може да стигне до София.

Стената на язовир „Бели Искър“ е опасна и неизправна. Говорим за нерешен проблем от много години. Язовирът е сторен от 1939-1945 година. Доста назад във времето. Язовирът има важно значение, защото осигурява повече от 20% от питейната вода на София, като захранва и Самоков. Проблемът е в неяснотата по разпределянето на отговорности между институциите, а стената му е опасна, неизправна и с частично използване. Това каза областният управител на Софийска област Иван Иванов по повод състоянието на язовир „Бели Искър”, за което алармира не за пръв път.

Язовирът е на концесия, която се поддържа от „Софийска вода”, но отговорността за неговата сигурност се предава като топка по различните институции.

„От 2000 година Столична община отдава язовира на концесия на „Софийска вода” за период от 25 години. Тази концесия е в сила. През периода от 2000-2008 година е извършен първи етап на рехабилитация на язовира, а след това започват неговите проблеми. През периода 2010-2017 година са извършени редица дейности, комисии и други, които нямат никакво пряко въздействие върху язовира. 

През 2017 година стената минава на разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството, а 2018 година тя е дадена на областния управител на град София, а той няма никакви възможности – нито човешки, нито финансов ресурс да извърши каквато и да е дейност по отношение на сигурността на стената на язовира. През 2018 година е взето решение Държавната консолидационна компания (ДКК) да извърши ремонт на стената на язовира, но нищо не се е направило, защото не е имало анализи, технически данни, като чак пред 2020 година се вменява това задължение на Българския ВИК Холдинг”, каза Иванов.