Областният управител на София предприе действия по консервация на постамента на Паметника на Съветската армия

pametnik-na-savetskata-armia-mocha

Областният управител на област София Вяра Тодева днес предприе действия по консервация на постамента на Паметника на Съветската армия на територията на Княжеската градина. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация област София, цитирано от БТА.

Във връзка с изпълнението на заповед на главния архитект на Столична община, бяха премахнати и разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от паметника, посочиха още от пресцентъра. 

Действията стават факт след влязла в сила заповед на главния архитект на София Здравко Здравков, след обследване на състоянието на Паметника на Съветската армия и след като Върховният административен съд (ВАС) обезсили, поради липса на правен интерес, двете разпореждания на Административен съд София – град (АССГ). С тях бе наредено да се спрат действията по демонтажа на монумента по жалба на Сдружение „Изправи се.БГ“ и група физически лица и на политическа партия „Възраждане“.

Преди две седмици Вяра Тодева изпрати писмо до служебния премиер Димитър Главчев, в което е поискала увеличение на максималния размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от областната администрация на област София през 2024 година. Причината – провелата се пазарна консултация за определяне на прогнозната стойност на обществената поръчка за реставрация на фигурите от монумент „Паметник на Съветската армия”, разположен в „Княжеската градина“.

Демонтажът на паметника на съветската армия може да продължи, постанови ВАС

Съгласно полученото индикативно ценово предложение, необходимата сума за предстоящите дейности възлиза на 2,548 млн. лв., в т.ч. с включени 10% непредвидени разходи, става известно от съобщението на областния управител.

От писмото до служебния премиер става известно, че за 2024 година областната управа се надява да бъдат осигурени допълнително 509 520 лева, а през 2025 година – 2 038 480 лева. 

Вяра Тодева е внесла и идеен проект в Министерство на културата за разположението на фигурите и барелефите от паметника в Музея на социалистическото изкуство. Внасянето на проекта е последваща стъпка в изпълнение на решението на Столичния общински съвет от 9 март 2023 година.