Временно спират записването за имунизация в електронния регистър

vaksinacii-v-sofia

Девет дни работи електронния регистър в който гражданите можеха да си запишат час за ваксинация. По думите на здравния министър Костадин Ангелов, е-регистърът временно ще бъде спрян, докато е „замразено“ прилагането на препарата на „Астра Зенека“.

Преди това още толкова дни работеха и „зелените коридори“ за всички желаещи. Хиляди българските журналисти, оператори и фоторепортери  попадащите в „трета фаза“ на ваксинацията така и не са получили повикване от РЗИ за ваксиниация, а дори и самите служители на РЗИ-тата не знаеха къде да се изпратят списъците с желаещите и кой попада в тях.

На 10 март зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева обясни, че във ваксинационните пунктове в страната не са разпределени количества от ваксините на „Пфайзер“/“БиоНТех“ и „Модерна“, въпреки че на няколко пъти през последния месец беше подчертавано, че избор за ваксини ще има с пускането на електронния регистър. До края на март, когато към сряда беше последната възможна дата за записване на час, ваксинация очакват около 70 хил. души.

Според сайта statista, към 10 март България остава на последно място в Европа по получени дози ваксини на 100 души. Страната ни е с 4,35/100 ваксини/жители. За сравнение, в класацията води Великобритания с 35,02/100.