Връщат паркирането по ул. „Съборна“

saborna-2

След като през юли месец от общината премахнаха местата с платено паркиране и увеличиха пешеходната зона по ул.“Съборна“, косото паркиране се връща и така ще има 26 паркоместа. Те ще са в участъка между ул. „Леге“ и ул. „Цар Калоян“.

Това е окончателното становище на общинската комисия по транспорт. Тя заседава извънредно, след като собственици на магазини и живеещи в тази зона протестираха срещу превръщането на ул. „Съборна“ в пешеходна. Оттогава достъпът с автомобили до магазините стана невъзможен.

Ще бъдат поставени и пиломати в участъка между кръстовището с „Цар Калоян“ до пл. „Св. Неделя“, които ще позволят на живеещи и работещи на улицата да спират с автомобил за кратък престой. Решението е на транспортната комисия към СОС.

saborna-1

Зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев предложи новия вариант за организация на движението по улицата. Северният тротоар остава, след него до бордюра се нареждат малки кашпи, после ще има 26 места за косо паркиране, следва 3.5 м пътно платно и южният тротоар.

Йорданка Фандъкова заяви: „Когато има различни мнения, те трябва да се чуят и трябва да има диалог. Не може да смятаме, че има само една гражданска организация и винаги тя да е единствено права. Трябва да чуваме всички и внимателно след обсъждане да се взимат решенията“.

Фандъкова обясни, че в много от документите на общината е предвидено улицата да е пешеходна. След постъпването на проекта от общината са имали уверение, че той е обсъден с гражданите. Според Фандъкова превръщането на „Съборна“ в пешеходна улица е трябвало да се случи, когато тя се реконструира – след изпълнението на проекта за пл. „Св. Неделя“.