„Визия за София“ – Зелен град в който придвижването пеша или с велосипед да е приоритет

vizia-za-sofia

Дългосрочната стратегия „Визия за София“ с хоризонт 2050 г. влиза за разглеждане и гласуване в Столичния общински съвет, съобщават от общината.

Процесът по създаването на „Визията“, както и следващите стъпки от стратегическото и пространствено планиране на Столична община ще бъдат представени от столичния кмет Йорданка Фандъкова, главния архитект Здравко Здравков и Любо Георгиев, ръководител на екип „Визия“ и общинското предприятие „Софпроект – Общ градоустройствен план“.

Предвижда се през 2050 г. София да е компактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите в решенията за бъдещето. Така Столичната община може да създава и поддържа разнообразни възможности за развитие и високо качество на живот. 

За създаването на „Визия за София“ през последните две години са проведени десетки изследвания, анализи и дискусии, в които са се включили над 10 000 организации и експерти. Веднъж приета, „Визията“ ще служи за основа за промяната на Общия устройствен план на Столична община, основа на Плана за интегрирано развитие на общината до 2027 г. и за координиране, мониторинг и обновяване на общинските стратегически и планови документи занапред.

Стратегическият документ има 24 дългосрочни цели, с 230 ключови стъпки, 375 конкретни мерки, които са разпределени от 2020 до 2050 г. „Очаквам да получим подкрепа от СОС, след внасяне на доклада ще започнат обсъжданията на комисиите“, каза кметът и уточни, че в екипа по изработване на визита са се включили около 10 000 организации, граждани, партньори, а също и общински съветници. Тя се надява да се създаде ясен план за развитието на София, който „да надхвърли всякакви мандати“. Оказа се обаче, че за момента е готов само генералният план – общата визия до 2050г. , частта с конкретните мерки, които трябва да се изпълнят между 2020 и 2025г., все още не е оформена в доклад.