Вирус от Русия е атакувал „Български пощи“

balgarski-poshti

Вирусът, с който са атакувани „Български пощи“, носи почеркът на Руската федерация, обявиха от екипа на вицепремиера Калина Константинова. Той е кодиран така, че да не може да работи в Русия или държави от бившия СССР. Освен това всички инструменти са компилирани чрез софтуера „Делфи“, често употребяван в Русия. Това, разбира се, не доказва 100% руското участие в атаката, но подобни атаки в скоро време са направени и срещу пощите на Гърция и Нидерландия, уточниха от екипа на вицепремиера по ефективно управление.

Като принципал на „Български пощи“ днес поисках оставките на изпълнителния директор и целия състав на Съвета на директорите. Това заяви вицепремиерът Калина Константинова на пресконференцията за ситуацията в „Български пощи“.

Хакерската атака е направена от чужбина, а ръководството на „Български пощи“ е допуснало забавяне от 6 часа, в които не са били изпълнени препоръките за прекъсване на свързаността на всички сървъри с интернет. Така вирусът се е разпространил навсякъде, достигайки и до архивите, стана известно на брифинга. Има данни за хакерски атаки и към други държави, които обаче са били неуспешни и в никакъв случай не биха достигнали подобен мащаб като този при „Български пощи“, каза директорът на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев.

По думите му при кибератаката първоначално ръководството на „Български пощи“ е отказало предложението за помощ от ДАНС. Впоследствие ДАНС, Министерство на електронното управление и МВР са предприели действия за максимално бързо възстановяване на основните услуги на пощите, информира Тончев. „Български пощи“ не са включени като стратегически обект за национална сигурност и не са от компетенциите на ДАНС. Въпреки това сме предприели действия за възстановяването им след хакерската атака заради важните социални функции, които изпълняват“, заяви Тончев.