Вдигат 5-звезден хотел от веригата Мариот в центъра на София

marriott-hotel-sofia
Табелата на строителната площадка
Черноморска банка за търговия и развитие и Пощенска банка ще финансират изграждането на първия хотел от веригата „ Мариот “ в България.

Подписване на споразумение за финансирането на проекта се предвижда за 16 април в София. Очаква се на церемонията да присъствуват  финансовият министър Владислав Горанов, министърът на туризма  Николина Ангелкова, кметът на София  Йорданка  Фандъкова, Пол Розенберг, директор на международното хотелско развитие за Европа на Мариот Интернешънъл.

Инвеститор в 107-метровата сграда е „Айтауър Дивелопмент“ ЕАД, изпълнител е „Щрабаг“, а проектант „Архитектурно студио Пантелеев“ ЕООД на арх. Иво Пантелеев, според информационната табела на обекта. 

Адресът е в центъра, на мястото на някогашния „Солни пазар“, до сградата на КНСБ и новата офис кула City Tower на площад „Македония“, срещу министерството на земеделието. 

Теренът с площ от 5000 кв. м е купен още през 2003 г. от дружеството „Ай Ти Риъл Естейт“ АД, а през 2012 г. компанията получава разрешение за строеж на многофункционална сграда с офиси, жилища и търговска част и по-малка многофункционална сграда с подземен гараж. През март 2017 г. главният архитект на София допуска изменение на инвестиционния проект и в края на същата година стартира строителството. 

Хотелът ще има 30 надземни етажа и входовете за посетители ще са от страната на булевард „Христо Ботев“. На върха ще бъде разположен панорамен ресторант с 80 места с тераса с гледка към цяла София. Хотелът ще има външни панорамни асансьори, подземната част ще е на три нива с 40 паркоместа. По план хотелът трябва да е готов до 2020 година. 

Marriott e една от най-големите хотелски вериги в света. Към 2015 г. хотелската верига, която стартира като щанд за бира, има приход от 14,486 млрд. долара. Marriott International притежава 5974 хотела по света, в които компанията оперира и поддържа около 1,2 милиона стаи.