Възстановяват „зелените коридори“ за ваксинация

vaksinacii-v-sofia

От днес се възстановяват т.нар. „зелени коридори“, с цел поставяне на ваксина и на лица, които не попадат в целевите групи на фази I – IV, съобщиха от здравното министерство. Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов е изпратил указания до председателите на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров и до директорите на регионалните здравни инспекции за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини.

Когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи, се казва в съобщението. Ваксинирането на хора извън четирите целеви групи беше спряно на 25 февруари.

От 09:00 до 17:30 в болница „Пирогов“ ще се извършва имунизация и реимунизация на лицата, попадащи в четирите фази на Националния ваксинационен план, включително хората на и над 65 години и хронично болните, съобщиха от лечебното заведение. Когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи В Пирогов зеленият коридор за имунизации с векторната ваксина се възстановява от 13 часа на 1 март във всички ваксинационни пунктове – в Медицинския център, пред болницата и вътре в нея.

Тази сутрин пристигнаха 52 800 дози от ваксината на „Astra Zeneca“ срещу COVID-19. 50% от тези 52 800 дози ще са за общопрактикуващите лекари, а останалите за ваксинационните пунктове. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

От следващата седмица вече ще има възможност да започне ваксиниране на участници от 1-ва до 4-та фаза. Разпределението се прави от Министерството на здравеопазването и всички области получават ваксини. Постоянно анализираме информацията, която постъпва от производителите. Още днес хората могат да се ваксинират. Тези дози 50% са за общопрактикуващите лекари, а останалите във ваксинационните пунктове“, обясни Кирилов.