Възстановяват изнесените ваксинационни пунктове в София. Центърът в „Пирогов“ работи до 22 ч

opashka-za-vaksinacii
Снимка: УМБАЛ "Св. Анна"

От този уикенд, 8 и 9 януари се възстановява работата на изнесените ваксинационни пунктове в София. Това реши столичният общински щаб, свикан от кмета на София Йорданка Фандъкова. Пунктовете бяха отворени през миналата година с цел да се ускори процесът на ваксинация в столицата, както и да се намали натискът към здравните заведения. Те се намират в моловете Парадайс, Сердика,  Ринг Мол, The Mall,  България,  както и в културния дом в Дружба. Ваксини през съботно- неделните дни ще се поставят и в разкритите пунктове на  две от станциите на метрото  – „НДК“ и „Софийски университет“, както и в 12 ДКЦ и 24 ДКЦ. Продължава и инициативата на Столичната община за поставяне на ваксини на работното място по заявка на компании.

От днес вече работят ваксинационните пунктове в 7 диагностично –консултативни центъра-  8, 11, 12, 13, 18, 20 и 24 ДКЦ, както и в метростанциите „НДК“ и „Софийски университет“.

100 хиляди  души са били ваксинирани през миналата година в разкритите от Столичната община пунктове, а над 40 % от столичани имат завършен ваксинационен курс, стана ясно по време на заседанието.

По данни на РУО София  425 ученици от общо 143 хиляди и  2 учители от 16 хиляди са карантинирани към момента, което е сравнително  малък процент. През последната седмица на декември в училище са се върнали в присъствена форма на  обучение 78 процента от всички ученици. Само 3 групи от детските градини към момента са карантинирани. Според кметът на София Йорданка Фандъкова училищата и детските градини  не трябва да се затварят, а да продължат да работят при спазване на всички притивоепидемични мерки и тестване на учениците.

Засилва се и контролът за спазване на мерките в градският транспорт и големите търговски обекти.

Гражданите, които желаят да се имунизират против  Ковид-19 в Имунизационният център на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, разкрит в Медицинския център към института (с вход откъм бул. „Пенчо Славейков“) могат да го направят всеки делничен ден от 08:30 до 22:00 часа. В съботните и неделните дни работното време на имунизационните кабинети за възрастни е от 08:30 до 18:30 часа.

Създаден е прецизен регламент, който да гарантира гладкото протичане на процеса на ваксинация. Имунизационният център на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ разполага с достатъчни обеми от ваксините на Comirnaty (Pfizer), Moderna и Janssen като количествата са съобразени с повишения обществен  интерес към ваксинационния процес.

Продължава работата на ваксинационния кабинет за деца на възраст от 5 до 11 години, които могат да получат ваксина против Ковид-19 след предварително записване на телефон 02/ 91 54 574. Имунизацията се осъществява след оценка на здравословното състояние на детето от педиатър.

Кабинетът за деца в Имунизационния център на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ работи всеки ден от 09:00 до 16:00 часа.

Антигенни и PCR тестове за граждани се извършват в обособени за целта пунктове пред главния вход на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ всеки ден от 8:00 до 19:00 часа.