Възлагат процедура за преместване Паметника на съветската армия

pametnik-na-savetskata-armiya
Паметник на съветската армия

Кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков ще възложи процедура по преместване на Паметника на съветската армия от централното място в София, което заема в момента.

Трайков съобщи това във Фейсбук, където написа: 

„В днешния изпълнен с тревога и безумство ден почти не можах да се зарадвам, че получихме дългоочакваното разрешение за строеж, нужно за ремонта на подлеза при Румънското посолство. Следват още две процедурни стъпки и до десетина дни започваме.

От друга страна, в заседанието на Столичния общински съвет, управляващите от ГЕРБ/СДС/ВМРО оправдаха бездействието си по доклада на Демократична България за т.нар. „Паметник на Съветската армия“ с това, че нямали районен кмет, който да приложи решението от 1993 г.!

Много добре, утре (днес – бел. ред.) ще възложа започването на процедура по преместване на обекта, след като ненадейно се оказа, че целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка.“

Лека да бъде нощта на хората със свити сърца и сълзи в очите в Украйна и Господ да е на помощ на всички човеци„.

Снощи се проведе протест в подкрепа на Украйна пред паметника на Съветската армия в София.

Събралите се обявиха, че са готови да останат на мястото, докато паметника не бъде демонтиран.

В началото на демонстрацията един мъж беше арестуван, защото изхвърли букет цветя от паметника.

„Протестиращите бързо заобиколиха полицейската патрулка с викове: „Това не е Москва“ и „Да живее Украйна“, предаде Би Ти Ви. След известен престой в полицейската кола задържаният мъж беше освободен.

Спорът дали паметникът да остане в центъра на София, или да бъде преместен, се води от десетилетия.