Въвеждат зелени сертификати за държавната администрация

Въвежда се задължителен „зелен сертификат“ за влизане в Министерския съвет.

Това съобщи началникът на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова и уточни, че на първото си редовно заседание днес правителството е взело решение да се премине плавно към план „Държавна администрация без Сovid-19“, съобщи БНР.

Още на първото си извънредно заседание на новия кабинет във вторник Кирил Петков каза, че ще въведе Covid сертификат за влизане в сградата на Министерския съвет, призова и другите министерства да въведат такъв, като каза още, че ще търси начин изискването на сертификат да се разпространи и върху други администрации. На форум, известен като „Българския Давос“, ден по-рано Петков настоя и работодателите да въведат изискване Covid сертификат за работниците и служителите.

Кабинетът „Петков“ реши да се премине плавно към план „Държавна администрация без Covid“, каза днес говорителят Лена Бориславова, като посочи:

„Мерките, които бяха обсъдени, е както въвеждане в по-добра степен и по-пълна на изискването за зелен сертификат, така и предоставяне на алтернативна възможност за лицата, които нямат зелен сертификат, да упражнят правото си на труд, също така да могат да правят бързи тестове.

Не по-рано от март 2022 година беше предложено и обсъждано тази стратегия да започне да се прилага ефективно, за да се даде реална възможност на всички засегнати лица и заинтересувани страни да изразят мнение и също така да се подготвят, в зависимост от пакета мерки, който ще бъде предложен“.

По-късно днес от „Има такъв народ“, които са част от четворната управляваща коалиция, се обявиха срещу този план и възразиха, че чрез „Държавна администрация без Covid-19“ и заявките за изискване на „зелен сертификат“ на практика кабинетът заобикаля коалиционното споразумение.

Цялостната политика на това правителство и бъдещите му действия се основават на подписаното коалиционно споразумение, но никъде там не е записана и дума за Covid сертификати, изтъкват от ИТН.