Васил Терзиев прекрати процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК.

memorial voinici
Снимка: Пресцентър ГЕРБ-СДС

Кметът на София Васил Терзиев съобщи, че е взел решение да прекрати процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. В профила си във Фейсбук Терзиев посочи, че ще бъде проведен нов конкурс, цитирано от БТА.

„Преди местните избори започнал четвъртият пореден конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. Този паметник е обект на много спорове и е пример за необходимостта да водим осъзната дискусия за историята ни като общество“, написа Терзиев. 

„Темата за този паметник има и специално, лично значение за мен. Прадядо ми, Илия Иванов, е бил участник и в трите войни – Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война Взет е в плен и като военнопленник две години е работил на строежа на шосето между Драма и Кавала. Бил е ранен в бедрото и куршумът не е бил изваден, а излязъл сам когато прадядо ми бил на над 70 години. През тези две години, докато той е бил военнопленник, умират и жена му и детето му. Такива истории имат хиляди други български семейства. И те не бива да оставят и капка съмнение у когото и да било – паметта на загиналите войници в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война трябва и ще бъде почетена“, допълни кметът. 

Той посочи, че това може да стане без съмнения в легитимността на конкурса, без напрежения между общности. 

„Започваме работа с професионалните организации и стартираме още този месец със среща за обществено обсъждане на проведените през годините конкурси и слабостите и грешките, които е наложително да поправим“, добави кметът. 

„За това взех решение за прекратяване на настоящата процедура за провеждане на конкурса. Ще проведем нов конкурс и в него ще включим уважавани урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите“, написа кметът. 

Той увери, че ще бъдат положени усилия възможно най-много творци да се включат с проекти в следващия конкурс.

„Ще търсим различните гледни точки и ще стъпим на данни и анализи на общественото мнение. Ще направим всичко необходимо целият процес да бъде отворен и публичен, защото ще говорим за история и наследство, за изкуство и многообразие, за това откъде идваме и къде искаме да стигнем като общество. И преди всичко ще проведем честен, аполитичен разговор – защото и миналото, и бъдещето ни го изискват“, завърши кметът. 

Васил Терзиев спира проекта за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия с абсурдна и обидна аргументация, уронваща името на предците ни. Това се посочва в позиция на общински съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС), разпространена от пресцентъра на ГЕРБ.

Позицията е по повод решението на столичния кмет да прекрати процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия.

Общинските съветници на ГЕРБ-СДС посочват, че възстановяването на мемориала е дълго чакано от наследниците на загиналите за Освобождението и обединението на България. „Поколения българи чакат възстановяването на нашата памет, унищожена от безродните комунисти, наследници, на които днес виждаме в управата на столицата ни. Това е обидно“, се допълва в позицията.

Общинските съветници подчертават, че са силно възмутени от доводите за отказ на кмета на София.

От ГЕРБ припомнят, че процедурата е инициирана от лидера на партията Бойко Борисов и е започнала през 2014 г.

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС завършват позицията си, чрез която категорично се противопоставят на действията на кмета на София Васил Терзиев, с думите: „Ще предприемем всички нужни мерки, за да не позволим червените наследници да затриват паметта ни!“