Валидираха марка за София – Европейска столица на спорта 2018

validirane-postenska-marka
Димитър Геновски - заместник–министър на транспорта, Йорданка Фандъкова и Елен Герджиков

Пощенска марка, посветена на инициативата София – Европейска столица на спорта 2018 бе валидирана днес на специална церемония в Музея за история на София. 

На изданието е изобразена Статуята на София, а до един от най-ярките символи на града е стилизирана група на бягащи атлети. Цветовете са в преобладаващо синьо, в различни нюанси, подобно на използваните в бранда на кампанията.

post-stamp-bulgaria-european-capital-of-sport
Пощенска марка – София – Европейска столица на спорта 2018

 Първи печат и подпис положиха кметът на града Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски и председателят на Столчния общински съвет Елен Герджиков.

Художник на марката е графичния дизайнер Валентин Щинков. Марката е с размер 50/25 мм. с номинална стойност 1.50 лв., офсетно отпечатана с гребеновидна перфорация върху бяла хартия с тираж 11 000 броя. Специалният пощенски печат ще бъде предоставен за изплзване в пощенска станция София 1000 за три работни дни, считано от датата на пускане на марката в употреба.

postenska-marka-validirane-fandakova-shtinkov
Йорданка Фандъкова и художника на марката Валентин Щинков

На церемонията присъстваха олимпийските шампиони и медалисти Таня Богомилова, Ваня Гешева, Йорданка Благоева, Евгения Раданова и други спортни легенди, зам.-кметът д-р Тодор Чобанов и зам.-кметът Дончо Барбалов, общински съветници, главният изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки, представители на Министерството на младежта и спорта, на Спортна София и на Дирекция ПИСТ към Столична община, проф. Татяна Янчева – зам.-ректор на НСА, Марияна Стоилова от РУО, спортни деятели, много филателисти, журналисти, гости.