Всеки ден в София има между 1000 и 1500 нарушения на пътя

katastrofa-v-sofia

Само на територията на столицата всеки ден се заснемат около 1000 до 1500 нарушения на пътя, a oт началото на годината досега има над 100 000 нарушения за превишена скорост, от които сме връчили 70 000. Всички, които сме връчили, се заплащат. Това каза началникът на „Пътна полиция“ към СДВР Тенчо Тенев в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. Плащат се около 70% от наложените глоби, допълни той.

Основна част от тях се дължат на неспазване на дистанция. „Превишената скорост, неправилните маневри, неправилното изпреварване – те са доста сериозен аргумент за тежките произшествия“, добави той.

Сред най-фрапиращите случаи са управление със скорост 200 км/ч при ограничение от 80, коментира Тенев.

Алкохолът продължава също да е сериозен проблем – само през изминалото денонощие са заловени 12 души, шофиращи след употреба на алкохол и наркотични вещества. Увеличава се броят на шофьорите, употребили наркотици, посочи началникът на КАТ.

Тенев разкри, че от началото на годината до момента има пет произшествия с тротинетки. „Ние ги санкционираме и ще продължим. Доста млади хора не се съобразяват с правилата за движение. До 14 г. могат да карат тротинетки само по велоалеите, а до 16 г. имат право да се движат по пътното платно, но само в крайна дясна лента“, обясни началникът на „Пътна полиция“.

От началото на годината до момента има пет ПТП с водачи, управляващи тротинетки, с тежки последствия за тях, допълни комисар Тенев.

На територията на цялата страна предстои да бъде внедрена единна система, през която камерите на тол системата ще могат да отчитат и средна скорост на шофьорите, заяви комисар Тенев.

Извършената проверка по изтритите снимки на нарушители на пътя показва над 1000 такива случая, обяви той. „Колегите от ГД „Национална полиция“ вече извършиха и дисциплинарната проверка. Там ще има и наказания, уволнения, преместване на служители от една служба в друга. Доста сериозно е и нарушението в ущърб на държавата – около 500-600 лева. Ръководството на министерството се е заело много сериозно да прочисти системата от хора, които работят в ущърб на системата, и се надявам в скоро време да има резултати. Работата по изтритите нарушения ще бъдат подновени“, обясни той.

Над десет души ще бъдат уволнени пък заради схема с регистриране на едно превозно средство като друго заради по-нисък данък и застраховка, обяви комисар Тенев. Установените такива случаи са над 250. „Сезирахме НАП и останалите служби, за да се изискат данъците, които се полагат. Служителите, които ще бъдат уволнени, са хора, работещи на по-ниски нива. Те са си помагали в група, за да се случат пререгистрациите, без необходимите документи. Началниците им са в дългосрочен болничен отпуск, като си мислят, че ще избегнат ударите на закона“, обясни още той.

В началото на април Тенев откри предмет, поставен пред вратата му заради разследванията за регистрация и пререгистрацията на автомобили. По случая има заловен човек и текат процесуални действия.