От полунощ полиция тръгва на проверки по заведенията

restorant

От полунощ (00.00 ч. на 27 януари) със заповед на директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев на територията на София се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки.

Заведенията за хранене и развлечения и обектите със значение за общественото здраве ще работят с до 50% от капацитета си. 

Въвежда се ограничение за работното време – до 22.00 часа и при спазване на подхода за зелен сертификат – на игралните зали и ресторантите.

Преустановява се присъственият учебен процес за учениците от V, VI , VIII, IX и XI клас, за което ще бъде издадена заповед от министъра на образованието и науката.

„СДВР са готови да извършат необходимите проверки и там където се налага да вземат адекватни мерки“, заяви областният управител на София Иван Кючуков, предаде БНТ. Той допълни, че всички заинтересувани са уведомени още миналата седмица, че новите правила влизат в сила от полунощ.

Кючуков изнесе и данни за заетостта на леглата в София. От 1949 легла за неусложнени пациенти, заети към 7.30 часа тази сутрин са били 1047.

От 324 интензивни легла заети са 221. В София са разкрити и 103 педиатрични легла за лечение на корнавирус. Заети са 47 от тях. Разкритите реанимационни детски легла са 5, заето е само 1 от тях. А от 29 легла за новородени с COVID-19 са заети 7.

Областният щаб не е обсъждал затваряне на детските градини. По данни на Столичната община към момента карантинираните учители и деца са под 10%.