В парковете и градините на София има близо 100 вида рози

rozi-i-tsvetya-v-sofia
Снимка: Столична община

В парковете и градините на София има близо 100 вида рози. Различни видове рози вече разцъфнаха, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.  

Цветовете на благородното растение красят Борисовата градина, парка на НДК, Южния парк, градините пред Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“, СУ „Св. Климент Охридски“, „Докторски паметник“, Градската градина, както и покрай столичните булеварди „България“, „Сливница“, „Цариградско шосе“, „Македония“ и на „Моста на влюбените“.

В парковото пространство около НДК са разцъфнали над 5900 бели и червени рози. Те са от групите на чайно-хибридните, полиантовите, миниатюрните рози.

Едно от най-пъстрите на цветове места е Розариумът на София. Той беше възстановен по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова през 2019 година. Розариумът е създаден през 1910 г. от градинаря Йосиф Фрай, който обособява алеи от рози и организира изложби на цветя.

С възстановяването на цветното пространство в центъра на града оживяха и различните видове рози. Тук са цветовете на свързаната с нашата история „Роза дамасцена“. Тя е маслодайната роза за популярното българко розово масло. Другата забележителна роза е „Принцът на България“ (Rosa Prince de Bulgarie); тя е сорт, селектиран специално в чест на Фердинанд.

В Розариума растат близо 2000 рози, като най-много са полиантовите – 1050, следвани от чайно-хибридните – 700, миниатюрните рози – 120, както и щамбови и увивни рози.

Особено красиви са катерливите рози, които оформят арки. Рози облистват и декоративни стълбове, и заедно с живия плет и фонтана превръщат парка в приятно място за отдих, за срещи и разговори на открито.