В момента са отворени 35-40% от заведенията в София

vitosha-boulevard

„В момента са отворени 35-40% от заведенията в София“. За провинцията е 50 на 50. Това са данни на едни от най-големите доставчици на безалкохолни напитки в България“. Това заяви председателят на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов по БНТ.

„Една доста голяма част от нашия бранш не е отворила и не е ясно кога ще отвори. Това е клубната сцена, нощния живот на София“, заяви Алибегов. „Театрите не работят, а в сичко това са скачени съдове. Хорат отиват на театър, след това на ресторант, след това на клуб“. Силно се надяваме този сезон да бъде спасен или поне част от сезона да бъде спасен“.

„Нашият бранш е един от най-пострадалите, защото той де факто е заличен. В момента ресторантьорство и туризъм не съществуват в България и в Европа. Намаляването на ДДС е доста смело и доста точно решение. Във всеки бизнес има черни овци и през последните седмици се разбра, че едва ли не нашия бизнес е изцяло в тъмната страна, което абсолютно не е вярно“, поясни Алибегов относно твърденията че премиера Борисов е поискал изсветляване на бизнеса.

Поет е ангажимент за вдигане на максималния осигурителен праг. Сваляне на ДДС, за да можем да инвестираме в персонала ни, така описа ситуацията Алибегов. ко свалим ДДС-то за бранша, тогава ние искаме в нашия бранш да се вдигнат максималните осигурителни прагове на 800 лева. Това ще даде и по-голяма сигурност на персонала, каза Алибегов. Относно икономическите мерки на държавата за справяне с кризата за ресторантьорството е било много важно да се махне един от текстовете за кандидатстване, а именно – липсата на всякакви задължения.