В църквата продължават да дават причастие с обща лъжица

alexander-nevsky-cathedral

Българската православна църква е решила да продължи да дава свето причастие на вярващите с една обща лъжичка. Въпреки че тя е сребърна, все пак съществува риск заразата от COVID-19, съобщи bTV.

Голям проблем обаче се оказва как да бъде дадено причастие на вярващите по време на неделната литургия, а в световен мащаб това предизвика дебати между различните християнски деноминации. 

Църквата: „Човек може да се зарази само ако вярата му е слаба“

В храма се допускат молещи се по един, на разстояние поне един метър и половина. Вземат се мерки като почистване на дръжките на вратите на църквата и иконите, които не е разрешено да се пипат с пръсти, а тези, които имат притеснения, могат да не ги целуват, казват от БПЦ. Екипът на bTV видя, че на литургията тази неделя изискванията се спазват и няма струпване на вярващи в храма.  

Заради епидемиологичната обстановка в страната и въведеното извънредно положение заради коронавируса божествените литургии в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще се излъчва на живо в интернет на Facebook страницата на Св.Синод- https://bit.ly/33i5xYT

Излъчването на богослуженията ще започва в 9:30 часа.

Освен от Патриарщеската катедрала, пряко излъчване на св. Литургия може да бъде проследено от 8:00 часа по Пловдивската православна телевизия и от 9:00 часа по БНТ2.