В 3,40 тази сутрин още 76 българи успешно кацнаха от Израел

narodno-sabranie

В 3,40 тази сутрин още 76 българи успешно кацнаха от Израел. Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, председателят на НС Росен Желязков и заместник-председателят Филиз Хюсменова посрещнаха нашите сънародници на правителствения ВИП. В самолета са пътували и 14 други граждани: 6-Румъния, 2-Австрия, 2-Италия, 2-Германия, 1-Гърция, 1- Израел.

“Успешното прибиране на сънародниците ни е резултат от бързата реакция на МВнР, МТС и добрата координация на всички институции. В постоянна комуникация сме с посланика ни в Израел и ситуационния център и следим с внимание обстановката”, коментира вицепремиерът Габриел.

Припомняме, че посолството ни в Тел Авив е отворило две телефонни линии за спешни случаи:

+ 972 54 764 0089

+ 972 54 595 4379

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на Consulate.TelAviv@mfa.bg, както и на Ситуационния център в МВнР на имейл: crisis@mfa.bg  

тел: +359 2 948 24 04

 +359 2 971 38 56

Вчера се проведе заседание на Националния контратерористичен център. Няма опасност за България по отношение на общите заплахи от терористична дейност, заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след заседанието. Запазва се обаче рискът от проникване на членове на терористични организации чрез бежанските потоци в България, каза председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев. 

Няма опасност за България по отношение на общите заплахи от терористична дейност, заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след заседание на Националния контратерористичен център. Запазва се обаче рискът от проникване на членове на терористични организации чрез бежанските потоци в България, каза председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев. Причината за заседанието днес е нападението на движението „Хамас“ над Израел, съобщиха по-рано от правителствената пресслужба.

След атаката, кабинетът организира евакуация на българи от държавата Израел с правителствения „Еърбъс“. Предстои и втори полет на самолета, с който евакуацията на наши сънародници да продължи.

Няма опасност за България, но трябва да се внимава, посочи премиерът Николай Денков. Той отбеляза, че има сериозна опасност от развитие на конфликта и неговото ескалиране.