Ужасяващи условия в Областния психодиспансер в София (снимки)

psihiatricna-bolnica
Снимка: Фейсбук профила на д-р Владимир Сотиров

ЛЕКАР СЕ ПОТРЕСЕ ОТ СЪСТОЯНИЕТО НА СТОЛИЧЕН ПСИХОДИСПАНСЕР

Вълна от възмущение заля социалните мрежи, след като психиатърът д-р Владимир Сотиров публикува днес в социалните мрежи снимки, които показват потресаващи условия за лечение на болните в областния психодиспансер в София.

Ето как д-р Владимир Сотиров описва видяното от него:

„Днес, по силата на служебните ми задължения, попаднах в нещо, което би трябвало да бъде лечебно заведение – място, в което се възстановява и укрепва здравето. Тоест, произвежда се здраве. За краткото време, в което пребивавах на това място, аз усетих своето собствено здраве застрашено – при това аз имам добра закалка от пребиваването си в подобни институции, вкл. 6 години в Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ в Нови Искър (Курило).

Снимка: Фейсбук профила на д-р Владимир Сотиров

Това място се финансира с бюджетни средства, тоест с пари от нашите данъци и такси. Иначе казано ние сме акционерите в това „лечебно заведение“. В него се лекуват нашите приятели, братя, сестри, майки и бащи. В него ще се лекуваме (или сме били лекувани) и ние. В него работят високо квалифицирани специалисти, които някога са влезли в тази професия, водени от наивни представи и алтруистични фантазии да помагат на страдащите и техните близки, като съдействат за възстановяване и укрепване на тяхното здраве. Вместо това те разболяват. И сами се разболяват! Защото тази среда не е здравословна за никой, който пребивава в нея. Областен психиатричен диспансер (за благозвучие наричан Център за психично здраве) – София, бул. Сливница 309 (нарочно го наричам с името му от времето, което го е създало такъв, защото там времето не е просто е спряло, то върви назад…)“, написа д-р Владимир Сотиров.

Снимка: Фейсбук профил на д-р Владимир Сотиров