Увеличават двойно синята зона за паркиране в София, няма да има безплатен служебен абонамент за министерства и ведомства

Синята зона в София да се разшири със 7000 паркоместа за сметка на зелената и да станат 13 000, предлага зам.-председателят на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков от ГЕРБ. 

Така в зелената зона местата ще намалеят до 21 хиляди, уточни Румяна Милова от Центъра за градска мобилност. Тя ще разшири обхвата си в Зона Б-19, където ще се разкрият 550 паркоместа. 

Към синята зона ще бъдат приобщени улиците между бул. „Дондуков“ и „Сливница“ и бул. „Данаил Николаев“, между „Тодор Александров“ и „Сливница“, между бул „Христо Ботев“ и „Скобелев“ и „Опълченска“, както и всички улици между бул. „Васил Левски“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, както и между бул. „Пенчо Славейков“ и бул. „Скобелев“. 

Предложението предвижда премахване на безплатния режим „Служебен абонамент“. 

Времето на действие на служебния абонамент се увеличава до 22,30 часа и през уикенда, но се ограничава възможността за заплащането му до 5 коли на административен адрес. Регламентират се паркоместата за депутатите. 

Уеднаквяването на условията за ползване и ограничението на броя им, ще ги редуцира с около 430 броя, т.е паркоместата в режим на Служебен абонамент ще намалеят с 29 на сто. 

В синя и зелена зона ще действа и контролирано паркиране за товаро-разтоварни дейности за живущите и бизнеса до 30 минути. За хората ще е безплатно, а за фирмите ще е необходим пропуск с цена 1 лев за синя зона и 50 стотинки за зелена. Местата за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране ще бъдат запазени за извършване на тези дейности в рамките на работното време на съответната зона за почасово платено паркиране, предлага още Зарков.