Утре започва ваксинирането срещу COVID-19 след записване на час в електронния регистър, но без избор на ваксини

opaska-za-vaksinacii-v-pirogov

“Към момента мeжду 11 и 31 март около 70 000 души са се записали за ваксиниране през електронната система.” Това каза на пресконференция зам.- министърът на здравеопазването Жени Начева.

Оказва се обаче, че въпреки възможността за избор на ваксина в електронната система и изявленията на здравния министър по време на старта на „зелените коридори“, че гражданите ще могат да избират от началото на март, избралите иРНК ваксина (на производителите „Пфайзер“/“БиоНТех“ и „Модерна“) по всяка вероятност няма да получат такава през следващите дни. 

„От утре ще ваксинираме с оксфордската ваксина. Въвеждането на електронната система имаше за цел да регулира неизползваните дози и да създаде ред без хората да чакат по опашки, както беше в зелените коридори. Утре не трябва да има опашки пред центровете“, увери Жени Начева.

Зам.-министър Жени Начева подчерта, че правото на хората да изчакат ваксината, която желаят не е отменено. „В момента, в който има нежелаещи да получат ваксина, има лица, които са записани извън порталите и те могат да бъдат включени. Има голям дял, които не са получили предпочитание към конкретна ваксина. Може би има превес на желаещите за информационна RNK ваксина. Всички записани хора могат да получат ваксинация с наличната ваксина в съответния център“.

„Това, че хората са заявили предпочитания за ваксини, не означава, че количествата ваксини ще са обвързани с това. Ваксинирането от утре за електронно записаните лица ще започне с наличните дози на оксфордската ваксина“, допълни Начева. Тя подчерта, че за тях сигурността на всички участници в изборния процес е изведена в приоритет. „Втората доза се пази при първата. Останалите пристигнали от „Пфайзер“ осигуряват ваксини за 1-ва и 2-ра ваксинация на участниците в изборния процес. Не отнемаме правото на избор на никого. То е обвързано първо с лекарската преценка. Няма научни доказателства за нито една ваксина, че не решава проблема с новите щамове“, добави Начева.