Утре започва изграждането на нова станция на метрото в София

stroez-na-metroto
Снимка: Аделина Ангелова/ Столична община

Започва строителството на нова метростанция в кв. „Обеля“, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Церемонията ще се състои на 10 октомври в 12 часа на площадката над пътния тунел на бул. „Панчо Владигеров”, западно от жп линията София-Волуяк. На събитието ще присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, изпълнителният директор на „Метрополитен” проф. Стоян Братоев, изпълнителният директор на фирмата –изпълнител „Геострой” АД инж. Цветослав Петков.

Новата метростанция ще бъде част от интермодален транспортен хъб, включващ метро, железопътен транспорт и автобусен транспорт. 

Метростанцията ще има три изхода, като два от тях ще имат връзка с жп. спирката и съответните перони. За достъп до тях и до южната страна на ж.к .„Модерно предградие” ще има асансьори, ескалатори и стълбища. 

При реализацията на проекта не се предвижда затварянето на бул. „Панчо Владигеров”, ул. „Обелско шосе” или вътрешнокварталните улици в жк „Обеля -1”. Това ще бъде постигнато чрез въвеждането на етапност при строителството и при временната организация на движение. По време на изграждането няма да се спира и функционирането на Линия 1 и Линия 2.