Утре излиза класирането по проекта „София избира“

наблюдателна-площадка-копитото

След обвинения за манипулации, до утре трябва да бъдат обявени резултатите от конкурса по програмата „София избира“.

Гласуването за програмата „София избира“ приключи в полунощ на 30 ноември. Всички гласове ще бъдат прегледани от комисия, която ще извърши проверка и преброяване. Данните от вота съдържат както гласуването, така и база данни от доставчика на есемес услугата, които валидират вота. По този начин се гарантира, че в класирането ще бъдат преброени само гласове, които реално са получени с потвърден код.
До 7 декември комисията ще изготви протокол с класирането и резултатите ще бъдат обявени, след което ще бъде изготвен доклад, с който класираните на първите места проекти до бюджета на програмата ще бъдат предложени за финансиране от Столичната община през 2021 година.

Преди няколко дни, от Спаси София показаха данни, които пораждат сериозни съмнения за честността и легитимността на вота в общинската програма за граждански проекти „София избира“. На пресконференция, те съобщиха за пробив в системата с фалшифициране на гласове и показаха големи и необичайни отклонения в гласовете в последния ден на гласуването. 

В отговор на „Спаси София“, кметът Йорданка Фандъкова коментира обвинението на „Спаси София”, че техният проект „Улица за всички” е останал втори заради нагласено гласуване. „Ние все още очакваме крайните резултати. Ако „Спаси София“ ги знае, трябва да знаят откъде са ги научили. Да не се окаже накрая, че крадецът вика дръжте крадеца“, коментира Фандъкова.

„Зам.-кметът по дигитализация г-н Керезов още вчера обяви и опитите за проникване, и действията, които лично той предприе със сезирането на компетентните органи. Искам от сърце да благодаря на всички активни хора. Да, със сигурност все още очакваме крайните резултати. Ако „Спаси София” ги знаят, трябва да кажат откъде ги знаят. Защото аз лично не ги зная още. Но със сигурност целта беше да има активност, хората да могат да участват. Мисля, че това беше една чудесна идея, един чудесен проект, който трябва да се развие в бъдеще. А не да се получават дребни разправии, защото това компрометира цялата гражданска енергия на София”.

СОФИЯ ИЗБИРА е Програма на Столична община за реализация на проекти за подобряване на градската среда, предложени от гражданите и избрани от тях с гласуване. Целта на СОФИЯ ИЗБИРА е да насърчи прякото участие на гражданите, неправителственитe и професионалнитe организации в предлагането на проекти и разпределението на бюджета на общината. Бюджетът на Програмата е 1 500 000 лв. за 2021 г.

Проектът или проектите, които получат най-много гласове от вота на гражданите, в рамките на бюджета от 1,5 млн. лв., ще бъдат включени в капиталовата програма на София за 2021 г. Ако на първо място е идеята с бюджет от 1,5 млн. лв., ще бъде реализирана само тя, ако сборът от бюджетите на първите 3 проекта е до 1,5 млн. лв., ще бъдат реализирани и трите.