7.9 C
Sofia
неделя, април 21, 2024
Home Новини

Усложнена е обстановката в София заради обилния снеговалеж

снеговалеж
В центъра се образуваха големи задръствания

С обилен снеговалеж започна пролетта в София. Градусите паднаха под нулата, а бяла покривка обви столицата и страната.

135 снегорина обработват пътищата срещу заледяване още от нощта, съобщават от Столична община. Приоритетно се почистват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт и основни улици в кварталите, както и опасни и стръмни участъци. Извършва се и ръчно почистване на прилежащите площи към спирки на градския транспорт, подлези и тротоари.

От Общината призовават шофьорите да карат само с автомобили, оборудвани за движение при зимна обстановка, да бъдат внимателни и да се движат със съобразена скорост.

Прогнозата за времето за София е код оранжев, с валежи от сняг и силен североизточен вятър.

В парк „Витоша“ е направено опесъчаване на пътищата „Драгалевци-Алеко” и „Бояна-Златни мостове”.

Четири екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция” извършват обходи на място в различните части на града. Екипи на Столичен инспекторат контролират дейността по почистването.

„Обстановката все още е затруднена. През цялата нощ се работеше по подготовка на трасетата на градския транспорт, за излизането му. Сутринта градският транспорт се движеше нормално по обичайните си маршрути“, обясни Фандъкова.

„Със започването на трафика след 08.00 часа заваля отново обилен сняг, това затрудни работата по почистване. Обстановката беше тежка. Вече се нормализира, с оглед на намаляване на трафика и на факта, че камионите можеха по-спокойно да обработват. В момента все още работят 133 машини на терен“, уточни кметът.

Фандъкова поясни, че по големи трасета като бул. „Цариградско шосе“, по стръмните участъци като ул. „Св. Наум“ и бул. „Черни връх“ движението се подпомага и от екипи на „Пътна полиция“, за да може поетапно да се спре трафикът и да се почиства.

„Очаквам в следващите часове да се нормализира напълно обстановката с намаляването на трафика и да започне да се влиза в по-големите квартални улици, ако е необходимо и в по-малки. Ще следим обстановката внимателно, така че все пак да се справим и да може да се придвижват автомобилите и пешеходците“, добави тя.

„Някои автомобили са сменили вече зимните си гуми и това затрудни чувствително движението,. Особено по стръмните участъци. Ще помоля хората, които решават да излязат с автомобилите си да имат предвид, че движението е при зимни условия, при това усложнени с оглед на продължаващия обилен снеговалеж“, каза още кметът на София.

 

error: Content is protected !!