Удължават метрото към „Арена Армеец“ и Симеоновския лифт

metrostancia-teatar-sofia

Метрото ще бъде удължено към Симеоновския лифт, зала „Арена Армеец“ и пътния възел на „Цариградско шосе“ при спирка „Окръжна болница“. Днес общинският съвет ще разгледа промяна в устройствения план на София, с която да се позволи строителството.

От докладната записка на главния архитект на София Здравко Здравков се вижда, че планът предвижда две разклонения на първи и трети метродиаметър. Едното е от сегашната последна спирка „Бизнеспарк“ в западна посока до бул. „Св. Климент Охридски“ с връзка към Симеоновския лифт на „Витоша“. Трасето ще е с дължина 2 км и две спирки.

Второто удължение е от Военна академия към зала „Арена Армеец“ до пътния възел при бул. „Цариградско шосе“ и ул. „проф . Петър Мутафчиев “ (сп. „Окръжна болница“) с обща дължина 6 км.

Предвижда се строителството да е подземно с транспортно-пробивна машина.

Проектът за изграждането на обща станция на метрото и на Симеоновския лифт беше потвърден с решение на общинския съвет, който прие безвъзмездното и безсрочно право на преминаване в полза на Столична община през частните имоти в обхвата на трасето. Това е начинът да се осигури най-удобната връзка с планината – директно от станция на метрото.

КЪРТИЦАТА НА МЕТРОТО СЕ ПОКАЗА ДО ТЕАТЪР „ЗАД КАНАЛА“