Удължават с два месеца абонаментите за синя и зелена зона

Валидността на винетните стикери за синята и зелена зони в София, издадени преди 6-и май, се удължава с два месеца, реши Столичният общински съвет.

Общината ще компенсира собствениците на автомобили, които живеят в зоните с платено паркиране в столицата, като удължи срока на винетните стикери с 2 месеца.

Причината за това е, че временната отмяна на плащането на зоните, което Столичната община предприе като стимул хората да не използват градския транспорт заради разпространението на коронавируса.

През изминалите два месеца реално не малка част от столичаните с абонамент реално не са могли да паркират колите си в близост до домовете си заради липса на свободни места.

Решението засяга повече от 28 000 жители на София, част от които не можеха да ползват абонаментното си паркомясто, защото синята и зелената зони не работиха за периода 17 март – 6 май като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Компенсирани ще бъдат и част от фирмите, които са платили за служебен абонамент, като се освободят от такси за времето, в което зоните не са работили.

Условието е те да са сключили договор за служебен абонамент преди 18 март и той да е за период на действие след тази дата.