Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 юни

karantina


Правителството предлага удължаване на срока на извънреднота епидемична обстановка с 15 дни до 30 юни. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов преди редовното заседание на Министерския съвет. 

По думите му най-важно е болниците да успеят да приемат заболелите и капацитетът им да не се запълва.

„Маските в обществения транспорт остават задължителни, трябва да се научим да спазваме дистанция – дезинфекцията също“, допълни Борисов.

„Трябва да свикнем да живеем с този вирус“, отбеляза премиерът.

„Днес здравният министър Кирил Ананиев и Оперативният щаб ще „облекат“ всичко това в нова заповед. Старческите домове да се гледат най-внимателно“, посъветва премиерът.

„Час и нещо умувахме. Повишението на заболелите от коронавирус считаме, че се дължи клъстерите в Доспат, Сърница и село Ясенец. Овладяваме ги, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх и да затваряме производствата. Така трябва да продължи: дисциплина, дистанция, дезинфекция. Нищо положително не се е случило, нищо различно отпреди месец или два няма, пандемията се увеличава. Радостният факт е, че и излекуваните се увеличават в условията на почти нормален начин на живот на културата, икономиката, бизнеса и всички останали“, допълни той.

„Нищо положително не се е случило, нищо различно то месец или два няма. Няма и нищо, което да стресне хората, дори от 15 юни отваряме кината и театрите на 50% или през място. Заболелите се увеличават. Увеличават се и излекуваните”, обобщи министър-председателят.