Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли

covid-19-situation-sofia-bulgaria

Правителството одобри решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Здравният министър Кирил Ананиев мотивира предложението със значителното завишаване на заразените в последните седмици.

Министър Ананиев добави, че от 26 май – 9 юни са били правени среднодневно по 1 2000 проби на ден, а в последните две седмици по близо 2 000. „Това го казвам, за да отчета какво е среднодневното ниво на положителност на лабораторните изследвания. От 26 май до 9 юни то е било 2,43, докато сега е 4,4 на 100. Това показва, че имаме повишаване на интензивността на епидемичния процес и увеличаване на разпространението на коронавирус. Има увеличени и на броя на заразените лица медицински персонал – 371 човека, това са лекари, санитари, медицински сестри, фелдшери, което не е добър факт. Полагаме всички грижи и условия в лечебните заведения, за да ги съхраним“, допълни той.

„Среднодневният брой на заразените с коронавирус в периода от 10 до 23 юни е 84 души, което е увеличение с 3.2 пъти в сравнение с предходния период“, заяви Ананиев.

Ананиев подчерта, че нови или стари тежки мерки, няма да се въвеждат, а ще се заложи на тези, които се прилагат и сега. „Това е забрана за влизане на територията на страната и карантиниране на лица от определени държави, хигиена на ръцете, физическа дистанция, дезинфекция, носене на маски на закрити обществени места и дистанционна форма на работа. Ограничаване на събирането на групи хора. Силно ще завишим контрола, мерките трябва да се спазват“, допълни здравният министър.

Ако не се спазва правилото по 1 000 души в сектор, ще затворим стадионите за публика. Това каза в началото на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

„Безспорно мерките, които въведохме, имат резултат за здравето на хората. Ние поетапно отворихме всичко. Умолявахме само за едно – да се спазва дисциплина. Бяхме единствените, които дадоха възможност на нашите футболисти да играят пред публика. И какво направи публиката? Струпаха се без маски. Затова има рестрикцията по 1 000 души на сектор. Но и това не се спазва. Ако така продължат, ще затворим стадионите, както в Германия, Франция, Италия. Явно, като се направи жест, не се отчита. Отворихме дискотеките, видяхте какво правят там. Съжалявам. Демокрацията е за дисциплинираните, за вътрешната дисциплина да спазваш определените правила“

Министър-председателят отбеляза, че няма поле за подигравки за връщането на маските, а това е било направено само заради увеличаващия се брой заболели с коронавирус.

„Понеже доста хора отидоха в Гърция на почивка, казват, че всеки сервитьор носи маска шлем, а глобата е 5 000 евро“