Учениците от 5 до 12 клас да носят маски в час

classroom
Снимка: pixabay

Учениците от 5 до 12 клас задължително да носят маска в час предлагат министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, експерти, синдикални организации и директори на училища, които се включиха в заседание по темата днес , съобщи „24 часа“, като се позовава на информация от директора на столичното 119-о средно училище „Акад. Михаил Арнаудов“ и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. 

Мярката ще влезе в сила от 27-и ноември, когато по график в класните стаи ще се върнат всички ученици. За новата мярка се обединиха и социалните партньори, и министърът на образованието Красимир Вълчев. 

Масово родители и ученици не подкрепят задължителното носене на маски в час, показва проучване на директорските организации в сферата на образованието. Пак според същото проучване обаче, почти всички директори и учители са на мнение, че маските за ученици трябва да са задължителни. Като причина за това те отчитат сериозния ръст заболели педагози. За това и преподавателите внесоха предложение в МОН маските да са задължителни. Оттам приеха мярката.