Учебната година ще бъде открита присъствено, но може да продължи онлайн

училищен-автобус-община-бургас
Училищен автобус. Снимка: Община Бургас

„На 15 септември учебната година ще бъде открита присъствено във всички общински училища в София. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети 30 СУ Братя Миладинови в жк. „Зона Б-5“. Изцяло са обновени пет спортни игрища, има възможност за откриване на учебната година на открито в новоремонтирания двор.

Общинските училища в София са готови да посрещнат децата за присъствено обучение, като в 23 училища обаче ремонтите ще продължат и след 15 септември.

Големите ученици от 75-о училище ще се обучават онлайн през първите няколко дни.

„Някъде, ако се наложи, за един-два дни както в 75-о училище, може би големите ученици ще са онлайн, но не повече от 3-4 дни. Посрещаме 15 септември с нова училищна сграда в 52-ро училище в Бояна, където също има спортна база на открито, нова“, каза Фандъкова при посещението си в едно от столичните училища.

Кметът Фандъкова подчерта, че е изключително важно през новата учебна година учители и ученици да спазват противоепидемичните мерки, така че годината да може да продължи присъствено.

Особена важни са дейностите по дезинфекция в училищните сгради и спазването на дистанция. Ще контролираме спазването на тези изисквания, подчерта кметът. Тя апелира учителите да се ваксинират.

Това е начинът по-бързо да се освободим от мерките и да няма натиск към болничните заведения в София, каза столичният кмет. Тя информира, че днес и утре /13 и 14 септември/ ще работи изнесен пункт за ваксиниране против коронавирус в двора на Нов български университет.