Църквата: „Човек може да се зарази само ако вярата му е слаба“

2117

Църквата няма да отменя Великденските служби заради коронавируса

На фона на призивите хората да поемат лична отговорност за здравето си, да спазват обявените препоръки и да ограничат пътуванията си. Българската православна църква обяви, че Великденските богослужения ще продължат.

Причестяването с една обща лъжичка на много хора нямало да доведе до разпространение на заразата, защото дори при най-страшни епидемии в миналото хората са се причестявали и не са се заразявали. Можело да стане, само ако вярата на човек е слаба, твърди Ловчанският митрополит Гавриил.

Църквите в София ще продължат да работят, а службите ще са в нормалния си ритъм въпреки обявените мерки срещу коронавируса.

Според документа свещениците не могат да оказват на миряните и тайнствата: „Светите тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве“.

Разпорежда се редовно почистване и дезинфекциране на църквите и се препоръчва молещите се да са на разстояние един от друг.

Програмата на празничните богослужения по случай празника Възкресение Христово остава непроменена, заяви в интервю за БНР ловчанският митрополит Гавриил и посочи, че опасността от вируса не налага промяна в богослужебния живот на църквата.