Тролейбусите в София вече са обновени на 100%

trolleybus-skoda


Тролейбусите в столицата са обновени на 100 процента. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с директора на „Столичен електротранспорт“ Евгений Ганчев представиха последния от доставката на трийсет нови тролейбуса, които вече се движат в града.

Превозните средства са 18-метрови, климитизирани, нископодови и с платформа за детски колички и трудноподвижни хора. Разполагат с видеонаблюдение, стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора.

Системата им за автономно придвижване е с акумулаторни батерии и осигурява минимум 5 километра  пробег без контактна мрежа.

Всичките 30 тролейбуса обслужват линии с номера 1,9,6 и 7. Производителят е „Шкода Електрик“. Тролейбусите са познати на столичани и доказаха през годините своята надеждност. Те отговорят на всички европейски стандарти, климатизирани са, имат тригодишна гаранция.

Доставени са по ОП „Околна среда“ по мярката за подобряване на качеството на въздуха, каза кметът Фандъкова. Старите тролейбуси ще останат в резерв в гаражите, за да може при необходимост да се използват. С тези усилия и със строителството на метрото искаме повече хора да ползват градски транспорт, подчерта столичният кмет.

Фандъкова обяви, че се очаква до края на годината в движение да бъдат пуснати и трийсет електробуса, отново по ОП „Околна среда“.

Доставката на 30-те нови тролейбуса е част от проект „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси“ по Оперативна програма “Околна среда 2014 – 2020 г.”