Пропада част от северната тангента

skorostna-tangenta
Снимка: АПИ

При преминаване под моста на река Искър, граждани са забелязали, че голяма част от панелите, които са под мостовата конструкция са напукани и и част от тях са паднали, съобщи bTV. Това се случва само 3 години, след като трасето беше открито официално.

„Вече имаше гаранционен ремонт на Северната скоростна тангента, едва три години след откриването й, въпреки че струваше 180 млн. лева. Дори и да е малка вероятността, ако един такъв панел падне върху преминаващ човек под моста, може да се случи неприятен инцидент. Нов обект за 180 млн. лева не би трябвало да изглежда по този начин“, категоричен беше Борис Бонев, който е изпратил сигнала в bTV.

Инж. Иван Досев от АПИ обясни, че кофражните панели не са носещи конструктивни елементи. Според него те вероятно са паднали още при наливането на бетона, това не се е случило след пускането на строителството. „Тези панелки имат конструктивна армировка, която е изчислена така, че да може да издържи теглото на бетона преди да е стегнала пътната плоча. Вероятността да падне е малка, тъй като има армировка, която не се е скъсала, това нещо не носи никаква тежест и върху него няма натоварване”, твърди инж. Иван Досев. На 28 април 2016 г. премиерът и регионалният министър откриват северната тангента. Тя трябва да свързва северозападните и югоизточните квартали на София. Заради скоростната отсечка обаче са премахнати старите пътища, а нови няма.

Въпреки че се намират само на 50 метра от тангентата, жителите на квартал „Бенковски” трябва да се качат на скоростния път по два маршрута: единият е дълъг 10 километра, а другият – 8. След протестите на жителите от „Бенковски“, „Нови Искър“, „Илиянци“ и „Требич“ от Министерския съвет отпуснаха пари за улици. Ангажимент на столичната община е да изгради уличната мрежа и локалните трасета, които обслужват малките население места и селата, които са в рамките на София, твърдят от МРРБ. 3 години по-късно изградени отсечки няма, а кога скоростната тангента ще се свърже с пътната мрежа на София – не е ясно.