Това лято започват ремонтите на тунелите към „Люлин“ и под НДК, както и по бул. „Ломско шосе“

zilisten-kvartal

Транспортният тунел под НДК има избран изпълнител, срокът за обжалване е изтекъл, работният проект е съгласуван по почти всички инстанции и през месец юни 2022 година ще бъде подадено разрешение за строеж. Това заяви заместник-кметът на Столична община в направление „Обществено строителство“ Ангел Джоргов пред Радио София. 

„Преди две седмици окончателно се прие проекта за тунела на НДК, като там са два подобекта, които най-удачно е да се ревизират на един път – преместването на релсовия път по-далеч от сградите, както и основния ремонт на подлеза. До 10 юни ще бъде подадена цялата документация към Обществени поръчки за стартиране на обществената поръчка за избор на изпълнител на основния ремонт на тунела, плюс изграждането на трамвайната линия“, каза Ангел Джоргов. 

„Реалистичният срок е юли месец да започне основния ремонт на тунела за „Люлин“. Поради забавяне на трафика обаче е добре ремонтът да протече юли-август, когато движението е по-малко натоварено“, добави още той. 

Джоргов коментира още, че поскъпването на материалите заради инфлацията и кризата с войната е породило нуждата от актуализация на цените на всички сключени договори преди средата на 2021 година, но по-голямата част от сключените договори не позволяват такова изменение на цената.

Заместник-кметът на Столична община в направление „Обществено строителство“ каза също, че от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, заедно с Министерство на финансите заедно разработват промяна в Закона за обществените поръчки чл. 116 и методика, по която да бъдат индексирани тези договори.

„Доколкото съм запознат ще има таван на тези индексации, което аз също го приемам и го подкрепям, въпросът е, този таван да не е прекалено ниско, но е добре да има таван“, каза Джоргов и допълни, че на европейските проекти най-вероятно ще се намери дофинансиране.

Мотрисите на трамвай №5 пък ще бъдат пуснати най-вероятно до края на юни и началото на юли тази година, но има забавяния свързани с доставките и вероятно през юли-август ремонтът ще влезе в трасето към кв. „Княжево“. Стана ясно също така, че на 10-15 юни започват ремонтни дейности по „Ломско шосе“. Предстои ремонт и на ул. „Кукуш“, Източната тангента, улиците „Народен герой“ и „Опълченска“, ул. „Николай Коперник“.