Тленните останки на цар Фердинанд „се завръщат“ в България до месец

dvorec-vrana
Снимка: Дворец Врана

Тленните останки на цар Фердинанд „се завръщат“ в България, съобщиха от Фонд „Цар Борис и Царица Йоанна“ към Царския дворец „Врана“, цитирано от БТА. Очаква се пренасянето на тленните останки от Кобург в София да се случи до месец. 

След кончината му в Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин“ в същия град. В годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина България е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация у нас и следвоенния период в цяла Европа, въпреки голямото му желание и това на близките му, посочиха от фонда в официално съобщение, изпратено до медиите.

След демократичните промени бяха създадени няколко инициативни комитети, чиито усилия в тази посока не се увенчаха с успех, въпреки добрите намерения на организаторите им. Днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец „Врана“ в София. Така ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението му е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни, пише още в съобщението. 

Още подробности ще бъдат дадени в навечерието на самия акт, уточниха от фонда.

По-рано тази година, в навечерието на 9-ата годишнина от кончината на Престолонаследника Кардам, Княз Търновски в тесен семеен кръг бяха пренесени тленните му останки на българска земя. Първородният син на Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита бе положен в Царската фамилна гробница в криптата на Православния параклис “Св. Св. Цар Борис и Йоан Рилски Чудотворец” в Царския Дворец Врана.