Терените на комплекс „Червено знаме“ ще бъдат използвани само и единствено за изграждане на спортна инфраструктура

червено-знаме-басейн

„Комплекс „Червено знаме“ би могъл да бъде един от символите на район „Слатина“. Разработването му е неизменно свързано с цялостната концепция за развитието на района. Вече поредица от правителства пренебрегват този проект, но имаме искрена надежда, че при новия кабинет това ще се промени“, написаха в социалните мрежи от общинската администрация на Район „Слатина“.

Комплекс „Червено знаме“ не е общински имот. Принципал на държавното дружество „Сердика спортни имоти“ АД, в чийто капитал са включени терените на комплекса с плувните басейни, хотела, залите по гимнастика, борба и волейбол, е министерството на младежта и спорта (ММС). Да, те се намират на територията на района ни, но разпореждането със собствеността им се извършва от дружеството собственик чрез разрешение от страна на принципала и със съгласието на Министерски съвет.

В този смисъл ролята на районния кмет е на домакин, който да съдейства с каквото може и да работи заедно с принципала, за да има единна концепция по проекта, която съвпада и с тази за развитието на района. Ние не се разпореждаме с тези имоти.И все пак:Със служебния министър на спорта в края на октомври Георги Илиев – кмет на Слатина препотвърди, че терените на комплекса ще бъдат използвани само и единствено за изграждане на спортна инфраструктура.

Предпроектното проучване на ММС и параметрите за строителството са съобразени с устройствения план на Столична община, съгласно който зоната, в която са разположени терените, е отредена за спорт и атракции с градоустройствени показатели плътност – 25%, кинт – 0,5%, озеленяване – 40 %. Прогнозната стойност за изграждането на спортния комплекс възлиза на над 120 млн. евро.

За нас, Вашите служители в район „Слатина“, а надяваме се и за Вас е важно този проект да не е идеологически отделен от концепцията за Зеления ринг, който ще минава покрай него, нито от тази за преосмислянето на парка на БАН с осемхилядното му неолитно селище, също в непосредствена близост. Всички тези обекти са свързани и носят потенциала да превърнат района в нещо уникално не само за София, но и за Европа – съчетание от древност, модерност и практичност на много малка територия, която е лесно достъпна по различни начини, просторна, приятна, зелена и интересна.

Затова намираме концепцията за спортно градче, в което по естествен начин да се вплитат спорт със социални функции, за най-смислена. Това също е и формата, която ще даде тласък на международните спортни събития от висок ранг в София, допълниха от администрацията на район „Слатина“.

Комплексът е строен между 1978 и 1985 година, като по това време е струвал на хазната 20 милиона лева. Разполагал е с открит басейн 50х25м. , басейн за скокове 25х21 м., покрит басейн 50х21м. покрит за скокове 25х21м., детски басейн 8х11м., трибуна с 2000 места, съблекални, възстановителен център, физиотерапия, зали за физическа подготовка, пресцентър, паркинг за 250 коли и 10 автобуса. Автор е архитект Ганчо Ганчев и колектив. 

Специално за Европейското първенство, плувния комплекс „Червено знаме“ е изцяло реновиран. Съоръжението е едно от най-модерните на стария континент. 

За последно, плувния комплекс е използван като декор за снимки на чуждестранни филмови продукции. Дори екшън героят Джейсън Стейтъм се е изумил от състоянието на „Червено знаме“ по време на снимките на един от филмите си. 

До 2011 година, басейнът е в активите на Министерството на отбраната. След това комплекса се стопанисва от Министерството на спорта.