Телата на 18 мъртви мигранти открити в изоставен камион край София

Телата на 18 мъртви мигранти са открити в камион до София, научи БНР.

Зловещата находка е разкрита до село Локорско към 14,.30 ч. днес, като вече трети час на мястото тече оглед.

Жертвите са били афганистанци, млади мъже, а тирът, който ги е превозвал, е бил с търговищки номера.

По всяка вероятност те са починали от задушаване, а водачите са избягали, виждайки мъртвите им тела. Полицейски части претъсрват района.

По данни на БНР, в камиона са пътували над 50 души.

От вътрешното министерство посочват, че са предприети полицейски действия във връзка със сигнал, постъпил днес, около 14.15 часа, за изоставен товарен автомобил в землището на село Локорско и група хора около него. Няма данни за пътен инцидент, съобщава пресслужбата на МВР.

Предприети са оперативно-издирвателни действия за установяване на водачите, които по данни на чужденците са избягали. Активната полицейска работа по случая продължава.

Стана ясно, че разследването се поема от Националната следствена служба.

Към мястото пътува и Борислав Сарафов, който е директор на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор.

Тук са и представители на ръководството на СДВР.

34 души са хоспитализирани в лечебни заведения след инцидента край софийското село Локорско. Сред пострадалите са и пет деца. Загинали са 18 души, от които едно дете на видима възраст 6-7 години. „Хоспитализираните в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ пациенти са в тежко състояние, но не животозастрашаващо. Всичко, което е необходимо, като оказване на спешна помощ, реанимационна дейност и изследвания, се прави от колегите тук.“ Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг пред УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, след като на място се запозна със здравословното състояние на пострадалите при инцидента. По-късно здравният министър беше и във ВМА, където също са настанени пациенти.

Към 17:30 ч. в УМБАЛ „Св. Анна“ – София са хоспитализирани 7 души, във Военномедицинска академия – 8 (петима в реанимация и трима в токсикология), в  УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ – 7 (от които двама в реанимация), в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – 4, в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда – 4 и четирима в Медицинския институт на МВР (МВР болница).

Министър Меджидиев посочи, че веднага след сигнала за инцидента от Центъра за спешна медицинска помощ – София са изпратени 6 екипа. „Към момента се справяме със ситуацията. Колегите реагират изключително бързо и професионално. Лечебните заведения веднага са осигурили допълнителни екипи. Ще окажем на пострадалите най-добрата възможна медицинска помощ“, категоричен е д-р Меджидиев.