Тази нощ минаваме към лятното часово време

лятно-часово-време

Тази нощ преминаваме към лятното часово време. В 03:00 часа ще преместим часовниците с час напред. Лятното часове време ще остане до 28 октомври, когато се връщаме към астрономическото.

Преминаването към лятното часово време винаги става в последната неделя на март.

То дава възможност да се възползваме по-добре от дневната светлина, защото се получава съвпадане на часовете от светлата част на денонощието с активните часове за работа и училище.

Смяната на часовника към лятно часово време е въведено в България на 1 април 1979 г.

Миналият месец европейската комисия потвърди, че продължава оценката на предложението за отмяна на лятното часово време. Европарламентът призова  да се направи задълбочена оценка на настоящата смяна между зимно и лятно часово време. Евродепутатите отчитат, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключение за въздействието на промяната на часовете, както и че съществуват опасения за човешкото здраве от тези смени.

С новия сезон настъпва и промяната на часовото време, която изисква пренастройване и на биологичните ни часовници.

Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време, коментира психологът доц. Маргарита Бакрачева.

Според нея влиянието основно се отразява в това да свикнем към смяната на часа за ставане.
 При лятното часово време има позитивен момент, който улеснява организма да приеме промяната. Сега се радваме на по-продължителен ден – светлината и слънцето са естествен антидепресант, които карат хората да се чувстват по-добре, коментира психологът.
 
Единственото негативно е настройката и периодът, необходим за нея. Това е нещо, с което и работодателите трябва да се съобразят и да отчетат поне една седмица адаптация, докато организмът се настрои към новия режим.

„Не е реалистично да очакваме и сами да се опитваме да бъдем 100% адекватни“. Организмът сам ни показва темпа, с който е готов да се адаптира към промяната и е добре да му отдадем необходимото време“, съветва доц. Бакрачева.