Търговските вериги готвят гражданско неподчинение и протест, ако не ги отворят на 12 април

opashki-pred-jumbo

Големите магазини за нехранителни стоки, затворени заради коронавирусната епидемия, предупреждават, че са готови за гражданско неподчинение и протести, ако не бъдат отворени.

В декларация те напомнят, че са поставени в неблагоприятно положение спрямо конкурентите си с по-малка площ, защото в по-малките магазини дистанция се спазва по-трудно. Те настояват всички участници на пазара да бъдат третирани еднакво.

„Категорично и твърдо се противопоставяме на продължаващата неравнопоставеност спрямо нашата дейност. Считаме, че в търговските обекти с площ над 300 кв. м, предлагащи нехранителни стоки, при спазване на хигиена и дистанция, не се наблюдават струпвания на хора и потокът от клиенти не оправдава наложената забрана за посещения. Противоепидемичните препоръки и мерки са в пъти по-ефективни и адекватно приложими при по-голяма площ на магазините, а затварянето им води до пренасочването на целия клиентски поток от стотици хиляди хора към по-малки обекти, където при по-малка площ нерядко се струпват хора. Това наблюдаваме при много от отворените към момента търговски обекти и локации, където, независимо от площта, не се наблюдава спазване на дистанция и контрол върху броя на допусканите клиенти“, се казва в отвореното писмо.

Освен струпването на хора в малки търговски обекти, от веригите посочват, че съществуващото положение води и до нелоялна конкуренция. „Отбелязваме, че ние, големите търговци на нехранителни стоки, сме компании, които плащат данъците си в България, работят изцяло „на светло“ и осигуряват служителите си върху пълните им възнаграждения. Ние осигуряваме хиляди работни места и имаме немалък принос за запазване на икономическата стабилност в страната, поради което считаме, че наложената забрана следва да бъде незабавно преустановена или най-малко съобразена с търсената равнопоставеност на всички сектори“, се споменава в писмото.

„Следва да бъдат отворени всички търговски обекти за нехранителни стоки, без между същите да прави изкуствено разграничение на база нетна търговска площ, или, ако епидемиологичната обстановка налага това, то следва да бъдат затворени всички. Магазините, които продават приоритетно хранителни стоки следва да бъдат задължени да спрат от продажба всички нехранителни стоки, които не са от първа необходимост до момента на отваряне на другите търговски обекти, каквато е практиката в много страни от ЕС“, пишат „Техномаркет“, „Технополис“, „Зора“, „Практикер“, „Мосю Бриколаж“, „Айко“, „Юск“, „Карпет макс“, „Практис“, „Хоммакс“, „Дожмко“, „Техмарт“, „Декатлон“, „Хиполенд“, „Спортдепо“, „Матстар“, „Мания“. Те настояват също да се забрани на хранителните магазини да предлагат нехранителни стоки. Според авторите на писмото към него се очаква днес да се присъединят още търговски вериги, които бяха затворени със заповедта на здравния министър, влязла в сила от 1 април.