Такситата в София искат 20% по-високи тарифи

таксита
Такси

От края на миналата година таксиметровите компании и шофьорите настояват да се повишат тарифите, на които превозват пътници в София.

Таксиметровият бранш настоява тарифите да скочат с около 20 на сто – съответно до 1 лев на километър през деня и 1.14 лв. през за нощта. Според изчисления на Столича община обаче, дневната тафира в София средно трябва да се движи около 0.95 лв. за километър, което е с 20 стотинки по-скъпо от тарифите в момента.

ТАКСИМЕТРОВИ ШОФЬОРИ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ

„Ние превозваме пътници, а не чували с картофи. Имаме отговорност. Шофьорът да е отпочинал, колите да са хубави. Много от шофьорите карат без да спят, нямат осигуровки, автомобилите не се ремонтират. Шофьорите искат лев и нагоре, а големите превозвачи са съгласни с 0,94 лева, затова смятаме, че общината би трябвало да се съобрази”, коментира пред NOVA  Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите шофьори. 

По думите на Атанасов, браншовите организации, присъствали на обсъжданията в общината, са готови да излязат на протест, ако не получат исканото увеличение на цените.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков посочи, че минималната цена не трябва да надхвърля 0.77 – 0.78 лв. на километър, защото „живеем в пазарна икономика“.

ТАКСИТА НАДУВАТ СМЕТКИТЕ С ПОМПИ, ДРУГИ КАРАТ БЕЗ ЛИЦЕНЗ