Такситата в София искат около 100% по-високи цени

таксиметров-шофьор

Таксиметровите фирми в София искат повишаване на цената на услугата, стана ясно на вчерашното заседание на транспортната комисия в Столичния общински съвет, съобщи СЕГА.

Съгласно Закона за автомобилните превози общинските съвети определят и гласуват долната и горната граница на тарифите, по които таксиметровите компании возят. „Настояваме за корекция на минималните и максималните тарифи, които са за град София, тъй като те са в сила от 2012 г. и вече 9 години не са актуализирани. Респективно за това време тежестта върху такситата се е увеличила със 134 на сто. Само за последните 5 месеца горивото, което се използва най-масово в такситата, е поскъпнало с около 100%. Цените на задължителните застраховки пък са се увеличили с 35%“, така мотивира искането си Петър Владимиров, представител на Националния таксиметров синдикат.

От синдиката са изчислили, че за да изкарва един шофьор на такси по 1600 лв. на месец при 8-часов работен ден и 22 работни дни в месеца минималната дневна тарифа трябва да е 1.42 лв./км., а нощната тарифа – 1.74 лв./ км. За максималната тарифа дневната да е 2.25 лв./км., а нощната – 2.76 лв./км. В момента минималната дневна тарифа за курс в София е 77 стотинки на километър, а максималната – 88 стотинки. При нощната тарифа минималната ставка е 1.30 лв./км., а максималната – 1.60 лв./км. Друго искане е цените да се определят ежегодно по методология, която да бъде разработена