Таксиметровите шофьори искат трикратно увеличение на първоначалната такса

2573
taxi-in-sofia

Таксиметровите превозвачи искат трикратно увеличение на първоначалната такса за извършваната от тях услуга. Това обявиха по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА представителите на Национален таксиметров синдикат (НТС), Национален съюз на превозвачите (НСП), Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи (БКТВП) и Съюз „Такси“.

Исканото увеличение е заложено в промяна на Наредба 34 и вече е внесено в Министерство на транспорта, от където се очаква отговор в срок от седем дни.

Очаква се до около месец да стане ясно с колко на практика ще скочат цените на таксиметровите услуги.

Ако промените станат факт  и таксата се увеличи трикратно, в София тя  ще скочи от средно 77 ст.  на 2.31 лв. Иначе казано – крайната цена на курс ще поскъпне с около 1,16 лв..  В столицата се движат 6040 таксита, регистрирани в общината.

„В момента стойността от 0,77 ст. Честно казано е изключително ниска. Един автобусен билет струва 1,60 лв.Категорични сме, че трябва да има увеличение. Мисля, че ще се стигне до консенсус колко трябва да бъде то. Приемлив за тях, разбира се и за хората, които се возят”, заяви заместник-министърът на транспорта Ангел Попов .

На обратното мнение са в Столичния общински съвет. Там се решава какви да бъдат минималните и максималните тарифи за превоз чрез наредба.

„Увеличението на цените трябва да бъде обвързано задължително с повишаване на качеството на услугата. Няма как с 15-годишен автомобил да искаш лев на километър”, категоричен е Карлос Контрера.

Шофиране в бус лентите и по-високи тарифи за повикване и престой искат таксиметровите шофьори.

Красимир Цветков, представител на Националния таксиметров синдикат каза, че според проучване сред потребителите 70 на от оплакванията на гражданите са заради отказ на шофьора да извърши кратък курс. По думите му кратките курсове, които извършва един превозвач на ден в различните времеви диапазони са между 25 и 50 на сто.