Свалят маркировката от жълтите павета с чук

Работници на Трейс груп бяха забелязани да свалят маркировка от жълтите павета с чук, съобщи bTV.

Работниците твърдят, че друг начин няма. „Те не удрят върху паветата, а тук – върху боята. С какво да я махнем? Кажете?“, казва един от служителите, нает от фирма „Трейс груп“.

Маркировката се сваляла „люспа по люспа”, защото пешеходната пътека трябвало да бъде преместена.

Столична община изиска информация от фирмата изпълнител, съобщиха от там за bTV. Оттам ще извършат проверка по случая и ще настояват за използването на по-щадящи технологии.

Припомняме, че служители отново на същата фирма – „Трейс груп“, преди време бяха хванати да удрят върху жълтите павета докато ги пренареждаха.

„Желателно е паветата да не бъдат удряни отгоре. Все пак това са павета на повече от 100 години. Един век върху тях са минавали стотици хиляди автомобили, тежка техника, гергьовденският танк ги натиска всяка година, така че те са на една вече крехка възраст и трябва да се избягват силни удари. Това са павета на повече от век, това е керамика, която никой не си е представял, че ще има такова ежедневно натоварване“, коментира доц. Тодор Чобанов през лятото на 2023 г.

Ремонтът на жълтите павета започна през 2022 г., когато кмет на столицата беше Йорданка Фандъкова. Тогава от „Спаси София“ оспориха качеството на ремонта, а фирмата беше глобена с 100 000 лв. Сега кмет на София е Васил Терзиев, който управлява най-големия град в България именно с подкрепата на „Спаси София“.

Миналата година нашите фотографи заснеха как работник на същата фирма чупи паветата, а от общината установиха, че нямало нарушение, въпреки че явно се вижда.