Строят пететажна сграда на площад „Александър I Батенберг“

аксаков

Пететажна сграда ще се строи на площад „Княз Александър I Батенберг“ и ъгъла на ул. „Аксаков“, съобщи Дневник. Там е било прочутото някога кафене „България“ и сега се предвиждат още етажи, които ще са със стъклена окачена фасада. На заключителната дискусия на общественото обсъждане на идейния проект беше обявено, че ще бъде възобновен и входът към зала „България“ от бул. „Цар Освободител“.

Строежът изцяло ще запълни пространството между сградите на Българската банка за развитие и на Софийската филхармония (зала „България“). От двуетажното кафене „България“ с купол на покрива след бомбардировките през 1944 г. е оцелял само първият етаж.

„Целта ни е да върнем на града автентичния вид на тази фасада – с автентични материали и техника“, обясни проектантът арх. Тодор Бояджиев от студио „Иво Петров – архитекти“.

Инвеститор е Мирослав Печев, който през 2016 г. купи грандхотел „България“ от наследниците на Илия Павлов, бос на „Мултигруп“, за 10 млн.евро, съобщи тогава „Капитал“. В имота влиза и празния терен с излаз към ул. „Аксаков“, където ще се реализира проектът. Печев от години е дистрибутор на италианско кафе и на дискусията се запитаха дали няма да реши реставрираната ъглова фасада да не е на поредния банков офис, а да се възстанови ретро кафенето.

В момента проектът се съгласува в Министерството на културата и Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН). Предстоят още одобрения и съгласувания с главния архитект на София Здравко Здравков,